пʼятниця, 9 лютого 2018 р.

Правила роботи
у кабінеті географії


Даний Порядок роботи в кабінеті географії розроблено відповідно до вимог Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20 липня 2004 року N 601.



І. Загальне положення
 Кабінет з географії розташовано в приміщенні учбового класу № 22 на третьому поверсі приміщення школи. Він розрахований на навчання учнів з предмету географія за допомогою  засобів навчання. Кабінет містить 30 учбових місць.  
Використання технічних засобів навчання, які є електроприладами і живляться від промислової мережі електроживлення напругою 220 В  вимагає від викладача та учнів підтримання порядку роботи в кабінеті та виконання правил охорони праці і протипожежної безпеки.


ІІ. Підготовка кабінету до занять
За 10 – 15 хвилин до початку уроку вчитель та його помічники з числа учнів готують кабінет до навчального процесу, для чого:
1. Вчитель підбирає потрібний матеріали та посібники з теми уроку (карти, таблиці, сюжетні малюнки, роздатковий матеріал тощо).
2. У разі застосування технічних засобів навчання вчитель проводить їх підготовку до роботи, здійснює візуальний огляд апаратури та обладнання, підключає його до мережі електроживлення, перевіряє працездатність та готує демонстраційні матеріали (відеокасети, компакт диски, діафільми тощо).
3. При роботі з обладнанням кабінету виконуються вимоги інструкції з охорони праці щодо правил користування електроприладами.

ІІІ. Під час занять
При проведенні навчального процесу управління всіма технічними засобами здійснює безпосередньо вчитель. Під час уроку вчитель може використовувати одночасно або за чергою потрібні йому технічні засоби навчання.
За кілька хвилин до закінчення уроку вчитель повинен вимкнути всі технічні засоби та по можливості відключити їх від мережі електроживлення.

IV. По закінченню заняття
По закінченню заняття вчитель вимикає технічні засоби навчання та відключає їх від мережі електроживлення, якщо вони не будуть використовуватися на наступному уроці. Відеокасети та компакт-диски залишати в апаратурі не  бажано.
Після закінчення всіх занять вчитель перевіряє працездатність технічних засобів навчання, вимикає їх та відключає від мережі електроживлення.
Інше майно перевіряється та розкладується по місцях збереження.

V. Використання кабінету при відсутності занять
За згодою директора (заступника директора) закладу приміщення кабінету може використовуватись для проведення уроків з інших предметів, виховних заходів, батьківських зборів.
Кабінет може використовуватися для позакласної і гурткової роботи, методичних занять. При цьому можуть використовуватися технічні засоби навчання. Відповідальність за їх правильну експлуатацію в даному разі покладається на вчителя, що проводить захід або на завідуючу кабінетом, якщо вона бере участь у заходах.

VI. Основні вимоги до учнів під час роботи у кабінеті
Учні мають право:
1. Користуватись будь-якими засобами навчання (підручники, словники, література для читання тощо) з дозволу вчителя.
2. Використовувати технічні засоби навчання у межах їх компетенції.

Учні зобов’язані:
1. Виконувати правила роботи в кабінеті.
2. Виконувати вимоги інструкцій з охорони праці та протипожежної безпеки.
3. Виконувати вказівки вчителя щодо користування технічними засобами навчання та іншими засобами.
4. Підтримувати чистоту і порядок у кабінеті, виконувати правила особистої гігієни.
5. Підтримувати дисципліну та етику поведінки.

Учням заборонено:
1. Самостійно користуватися технічними засобами навчання.
2. Виносити з кабінету будь-яке майно або обладнання без дозволу вчителя.

Немає коментарів:

Дописати коментар